Inferno

Op 28 april 1941 vliegt een aantal Blenheims van het 59 Squadron evenwijdig aan de kust een anti-shipping mission waarbij de piloten bij Hoek van Holland een binnenlopend Duits scheepskonvooi zien. Vier toestellen draaien richting de Nieuwe Waterweg en vallen kort na het middaguur aan. De bemanning van een vijfde toestel dat net onder het wolkendek vliegt ziet dan een waar inferno geschieden. Behalve een door bommen getroffen schip rapporteren ze bij thuiskomst ook dat de vier aanvallende vliegtuigen waren gehuld in de rook van talloze rondom hen ontploffende luchtdoelgranaten. Zowel het Duitse lichte luchtdoelgeschut dat in de duinen staat opgesteld, als dat van de Hafenschutz- en Vorpostenboote op het water, vuren voluit op de laagvliegers. In de daaropvolgende minuten storten ze een voor een achter het onverstoorbaar doorvarende konvooi in zee, waarna rookpluimen de horizon vullen. Naast zijn luchtdoelkanon fotografeerde een van de kanonniers het tafereel.

Van de twaalf vliegers overleven slechts pilot Norton en observer Flury de crashes, hoewel beiden gewond. Ze brengen de rest van de oorlog door in een van de speciale krijgsgevangenkampen voor luchtmachtpersoneel (Stalag Luft). Behalve een brandstoftank, een reddingsboot, een landingsgestel en wat kaartmateriaal worden die dag op het eiland De Beer drie doden geborgen. Door de stroming spoelen andere lichamen pas weken later ver van de locatie aan in Rockanje en Bergen aan Zee. Vier van de tien gesneuvelde bemanningsleden liggen begraven in Hoek van Holland, twee anderen in Rockanje en Bergen aan Zee en de overigen kregen hun laatste rustplaats bij het Runnymede Memorial in Engeland.

Er is bij het personeel van de Royal Air Force geen tijd om lang te rouwen om hun collega’s. Onder de bezielende leiding van hun nieuwe premier Churchill begrijpen alle Britten dat het in deze maanden erop of eronder is. Twee andere Blenheims van 21 Squadron vallen twee dagen later onverschrokken weer enkele schepen aan, nu van een Minensuchflottille, die enkele kilometers uit de kust voor Hoek van Holland rond een verzamelboei dobberen. Ze worden bestookt met bommen, maar zonder resultaat. De schepen schieten daarentegen wederom één van hun aanvallers neer. Van dit onfortuinlijke toestel worden die dag alleen een dood bemanningslid, een benzinetank en wat apparatuur geborgen.

Zie ook:
Blik Omhoog
Oorlogsgraven

Geraadpleegde bronnen:
Baart, J., Rotterdam Oorlogshaven (2010).
Boiten, T., Blenheim Strike (1996).
Kriegstagebuch Seekommandant Sudholland.

Meer foto’s in: Oefenen & oorlog