
Oorlogsgraven
De gemeente Hoek van Holland reserveert aan het begin van de oorlog ruimte op de begraafplaats voor gesneuvelde militairen. De eerste plechtigheid is de ter aardebestelling van Engelse soldaten die hier waren omgekomen tijdens luchtaanvallen op 13 mei 1940. Later komen er slachtoffers bij die aanspoelen op de kust of in de omgeving met hun vliegtuig neerstorten, onder wie Fransen, Amerikanen en Canadezen. Tijdens de eerste oorlogsjaren geven de Duitsers hen een begrafenis met militaire eer. Tot het ceremonieel behoort een kranslegging, en als de identiteit van de gestorvene bekend is wordt de kist getooid met de nationale vlag, mits voorradig. Ook doet een Duitse militaire Pfarrer (predikant) een zegje. Twee van hen zijn links op de foto herkenbaar aan een ketting met kruis om hun hals. Wanneer de rouwwacht saluutschoten afgeeft salueren de officieren, ten teken van respect voor de tegenstander. Deze foto is van een begrafenis van Engelse vliegtuigbemanningsleden die op 28 of 30 april 1941 in de omgeving neerstortten.
Op het erehof in Hoek van Holland liggen 69 doden uit landen van het Gemenebest. De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) is de organisatie die de oorlogsgraven van het Gemenebest onderhoudt. Er zijn wereldwijd meer dan 23 duizend begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten ter nagedachtenis aan 1,7 miljoen gesneuvelden. De doden van het toenmalige Britse imperium werden begraven in het gebied waar zij omkwamen, als getuigenis van de daar uitgevochten oorlogen. Ook bevinden zich in Hoek van Holland vijf Poolse en vijf Nederlandse oorlogsgraven. De overige nationaliteiten zijn elders herbegraven, waaronder de Duitse doden.
Voor hen verschenen tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere kleinere en grotere Ehrenfriedhöfe in Nederland. Vaak was dit eveneens een gedeelte van een al bestaande gemeentelijke begraafplaats, maar soms waren het zelfstandige Duitse militaire begraafplaatsen op locaties waar veel slachtoffers vielen tijdens de meidagen 1940, zoals in Delft, Den Haag en Katwijk. Ook de overleden Duitse mijnenruimers die na de oorlog in ons land actief waren kregen op deze militaire begraafplaatsen een plek. Alle Duitse gesneuvelden zijn in de jaren erop herbegraven te Ysselsteyn (Limburg), de grootste en enige Duitse militaire begraafplaats in Nederland.
Zie ook:
• Stad tussen de linies