
Veerdienst
Zilverstad Schoonhoven ligt ten noorden van de rivier de Lek in de provincie Zuid-Holland. Het heeft al eeuwenlang een reputatie op het gebied van zilverbewerking en -handel. De veerdienst tussen Schoonhoven en het buurtschap Gelkenes aan de overkant van de rivier is eveneens heel oud, de eerste schriftelijke vermelding dateert uit 1429. Op deze belangrijke verbinding tussen de Krimpenerwaard en de Alblasserwaard komt eind 1928 de gemotoriseerde kabelpont in bedrijf, zoals op de foto is te zien. Het is een vaartuig dat aan twee kabels is bevestigd en van de ene naar de andere oever wordt getrokken. Hier ligt hij aan de Schoonhovense zijde van de Lek getuige de spaarzame bebouwing van Gelkenes op de achtergrond. Op de voorgrond is een van de kabels zichtbaar en op de pont staan Duitse militairen die om onduidelijke reden een onderzoekende houding hebben op het moment dat hun kameraad afdrukt.
Tijdens de oorlog haalt de veerdienst enkele malen de krant. Zo vermeldt de Utrechtsche Courant begin oktober 1941 dat de veerknecht met zijn been bekneld raakt tussen een met aardappelen beladen auto en de pontklep. “De hulp van een geneesheer moest worden ingeroepen. Er werd een bloeduitstorting geconstateerd. V is daarop naar zijn woning overgebracht”. Eind juni 1942 haalt een dramatischer voorval diverse kranten. Een 21-jarige man zwemt op een vroege zondagavond in de Lek maar verdrinkt. De politie dregt urenlang tevergeefs naar het gezonken lichaam en pas drie dagen later haalde het personeel van de veerpont ’s avonds het lichaam uit de rivier.
Twee maanden daarna volgt alweer het volgende voorval. De vrachtboot Concordia vertrekt vanaf de steiger van Schoonhoven terwijl de pont vol passagiers juist aankomt. De kapitein negeert het geroep van de bemanning waarna de schroef verstrikt raakt in de kabel en de schepen botsen. Niemand valt overboord of raakt gewond en beide schepen kunnen snel uit elkaar worden gehaald voordat een naderende stoomradarboot van Rederij op de Lek betrokken raakt bij een tweede aanvaring, aldus De Nederlandsche transportcourant.