Zuid-Hollands icoon in as

Op 26 maart 1943 is de Scheveningse Pier in zwarte wolken gehuld. Het strand en de boulevard zijn het jaar daarvoor tot Sperrgebiet verklaard, waardoor de bevolking op afstand hulpeloos toeziet hoe de vlammen in korte tijd snel om zich heen grijpen. Niet veel later ligt het iconische bouwwerk vrijwel volledig in de as. Tot hun ongenoegen doen de Duitse militairen weinig om de pier te redden. Heden ten dage is nog altijd niet duidelijk of het om een noodlottig ongeval ging, of dat sprake was van opzet. De brand komt de bezetter in ieder geval niet slecht uit. Het bouwwerk is een doorn in het oog omdat het niet alleen het eigen schootsveld belemmert, maar voor de vijand na een invasie ook als aanlegkade kan dienen. Slachtoffers vallen er tijdens de brand niet maar de materiële schade is groot. De bezetter stelt vast dat de pier niet meer te redden is en beveelt het bouwwerk verder af te breken.

De hier afgebeelde foto is in betere tijden gemaakt. Mensen zijn nog aan het zwemmen en op de achtergrond wappert onmiskenbaar de Nederlandse vlag op een intacte pier. Hoewel beeltenissen van het Koninklijk Huis verboden zijn is dit vlagvertoon op sommige plekken toegestaan. Op de voorgrond staat een burgerechtpaar met een man in Duits uniform. Zwartwitfotografie maakt het onmogelijk de kleuren van distinctieven te herkennen, maar hij lijkt werkzaam te zijn binnen de Deutsche Dienstpost Niederlande (DDPN). Dat is te zien aan zijn specifieke kokarde (op het hoofddeksel), koppelslot, rang en de lichte wapenkleur langs de rand van de epauletten en kraagspiegels. DDPN wordt in juni 1940 ingesteld en bestaat naast het reguliere Nederlandse Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie -bij iedereen beter bekend onder de afkorting ‘PTT’. Hiermee heeft de bezetter de beschikking over een eigen betrouwbare en snelle postdienst die zo min mogelijk van de PTT afhankelijk is. Het personeel op de kantoren van de DDPN is hoofdzakelijk Duits om sabotage en spionage tot een minimum te beperken, aangezien de dienst verantwoordelijk is voor het versturen van (geheime) poststukken tussen verschillende overheidsinstanties, militaire eenheden en bedrijven in zowel Nederland als Duitsland. De functionaris op de foto is niet heel ver van zijn werkplek verwijderd. Tot maart 1943 zit het hoofdkantoor in het voormalige kantoor van de centrale directie van de PTT aan de Kortenaerkade 12 in Den Haag. Een mooi en statig gebouw dat nog steeds bestaat.

Geraadpleegde bronnen:
Dörnbach, A., Deutsche Dienstpost Niederlande, Handbuch/Katalog (2018, Stichting Nederlandsch Maandblad voor Philatelie).
Herinneringsroute Atlantikwall Den Haag. Populaire attractie afgebrand (atlantikwalldenhaag.nl/nl/point-of-interest/pier).

Meer foto’s in: Dagelijks Zuid-Holland